1184 Budapest, Lakatos út 61-63.
+36 1 408 6204
+36 1 700 2651

Vándorgyűlés 2016

mwmi-stand-foto-02

A 2016-os Vándorgyűlésre a Megawatt Mérnökiroda – szokásához híven – ismét készült újdonságokkal. Ezen újdonságok egy része ráadásul a konkrét megoldáson felül gondolatébresztőnek is hasznosak a szabadvezetéki hálózatok kezelésével kapcsolatos innovatív és hasznos ötletekhez és lehetőségekhez.

Ezen újdonságok egyike a csökkentett átmeneti ellenállású átszúrós szerelvény KIF szigetelt szabadvezetéki hálózatokra. Ugyanis elérhető már olyan szerelvény, mely a jelenleg használtakhoz képest nagyságrendekkel alacsonyabb átmeneti ellenállással, és ezáltal alacsonyabb hálózati vesztességgel üzemel, ráadásul az öregedési ciklusa alatt is lassabban romlik az állapota, mint a hagyományos szerelvényeknek. Ezek könnyen mérhető adatok. A több millió áramkötést figyelembe véve meglátásunk szerint érdemes kielemezni a várható hálózati veszteség csökkentésének lehetőségét mind fizikai, mind gazdasági értelemben. Ennek egyik elérhető megoldása a Megawatt Mérnökiroda által forgalmazott TTD-NEO szerelvény család.

Tovább haladva a hálózatunkon elértünk a középfeszültségű hálózatokig. Azokon a pontokon, melyeken várhatóan gyakran kerül sor FAM kötés bontására és újrakötésére javasoljuk az új generációs FAM kötés alkalmazását úgy oszlopközben, mint végfeszítési pontokon. Ilyen helyeken javasolt a sodrony és a csatlakozó közé egy köztes, villamos szempontból stabilabb kötést iktatni. Ez a köztes kötés egy állandó jelleggel a sodronyra helyezett csap, és az erre a célra kialakított FAM csatlakozó közvetlenül ezzel a 25mm átmérőjű csappal érintkezik. (Például CDB 86 54 + csap típus)

Továbbra is a FAM kötéseknél maradva, a leágazó oldali vízzáróság kérdését is felvetettük, hiszen ha burkolt KÖF vezetéket használunk a FAM csatlakozók közötti átkötésre, akkor azt először csupaszítani kell, majd a két végénél lecsupaszított burkolt vezetékdarabot bekötjük a FAM csatlakozó leágazó oldalába. Így a most használt szerelvények esetében a nedvesség behatolás elleni védelem nincs megoldva….hacsak nem használjuk a FAM csatlakozóhoz kapható, akár utólag is felszerelhető vízzáró sapkát. (például a CD74 …G típus)

Továbbra is a középfeszültségű hálózatokon maradva, az esetleges zárlatok helyének meghatározásához, és ezáltal a hibaelhárítás idejének a nagymértékű csökkentésére szolgál a Nortroll termékcsalád szabadvezetéki (Linetroll) és kábelhálózati (CABLETROLL) zárlatjelző családja. Segítségükkel megbízható módon és a legmodernebb kommunikációs lehetőségekkel kombinálva tudunk eljutni a zárlat helyére akár úgy is, hogy közben az alállomási kollégák a SCADA rendszerbe integrálva a zárlat tényén felül annak pontos helyét is meg tudják állapítani.

Végezetül nem haladhatunk el a nagyfeszültségű hálózatok, és leginkább az nagyfeszültségű alállomások mellett sem szótlanul, hiszen nagy örömmel üdvözöljük a termékcsaládunkban a nagy múltú, gazdag típusvizsgálati jegyzőkönyv gyűjteménnyel, versenyképes és innovatív megoldásokkal rendelkező SBI termékcsaládot is. Ennek köszönhetően mind a nagyfeszültségű csatlakozók, mind a rezgéscsillapítók terén egyedi és a jelenlegi lehetőségekhez képest hatékonyabb megoldásokat tudunk kínálni 120 kV-tól egészen 1 200 kV-ig, különösen a 120, 400 és 750 kV-os alállomásokhoz.